Minst en gång varje sommar bakar jag "Kolapaj med röda vinbär" och idag var det dags. Kombinationen mellan den söta kolan och de syrliga vinbären är oslagbar!
Du behöver:
3-4 dl röda vinbär
Till Pajskalet:
125 g smör
1 dl socker
1 dl havregryn
ca 2 1/2 dl vetemjöl
Till Kolakrämen:
2 dl grädde
1 dl ljus sirap
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
Sätt ugnen på 200 grader.
Smält smöret i en kastrull. Rör i socker, havregryn och vetemjölet till en smidig deg. Tryck ut pajdegen i en form med löstagbar kant eller som här i muffinsformar i en muffinsplåt. Grädda skalet/skalen i 10-15 min.
Koka under tiden ihop grädde, sirap och socker till en tjock smet, ca 20 min. Gör ett kulprov - smeten skall vara mjuk men inte rinna ut. Rör till sist ner vaniljsockret och smöret.
Bred ut kolakrämen i skalet/skalen och strö över rikligt med vinbär.
Lycka till!
Åh så gott! Och såklart tänker jag på fiskaffärn :) Kram
SvaraRadera