fredag 13 juli 2012

Röda vinbär




Minst en gång varje sommar bakar jag "Kolapaj med röda vinbär" och idag var det dags. Kombinationen mellan den söta kolan och de syrliga vinbären är oslagbar!

Du behöver:
3-4 dl röda vinbär

Till Pajskalet:
125 g smör
1 dl socker
1 dl havregryn
ca 2 1/2 dl vetemjöl

Till Kolakrämen:
2 dl grädde
1 dl ljus sirap
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör


Sätt ugnen på 200 grader.
Smält smöret i en kastrull. Rör i socker, havregryn och vetemjölet till en smidig deg. Tryck ut pajdegen i en form med löstagbar kant eller som här i muffinsformar i en muffinsplåt. Grädda skalet/skalen i 10-15 min.

Koka under tiden ihop grädde, sirap och socker till en tjock smet, ca 20 min. Gör ett kulprov - smeten skall vara mjuk men inte rinna ut. Rör till sist ner vaniljsockret och smöret.

Bred ut kolakrämen i skalet/skalen och strö över rikligt med vinbär.

Lycka till!

1 kommentar:

  1. Åh så gott! Och såklart tänker jag på fiskaffärn :) Kram

    SvaraRadera